Grootouderdag

Een nieuwe feestdag voor opa’s en oma’s, senioren en kleinkinderen

 
Depositphotos_10848443_originalkopie.jpg

Een nieuwe feestdag in Nederland

Grootouderdag is naar Nederland komen overwaaien uit Italië. Dit op initiatief van de Felini Foundation. Deze stichting heeft als doel de communicatie tussen generaties te bevorderen. In Italië is Grootouderdag (Festa dei Nonni) in 2005 door het Italiaanse Parlement bij wet geïnstalleerd. Ook in 9 andere Europese landen vindt Grootouderdag plaats. Doel van deze dag is om generaties bij elkaar te brengen. Opa's en oma's worden op grootouderdag extra in het zonnetje gezet. In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, wordt Grootouderdag gevierd op de 1e zondag (of weekend) in Oktober.

Grootouderdag krijgt ondersteuning vanuit de sierteeltsector. Immers alle opa’s en oma’s verdienen een bloemetje of een plantje voor alles wat ze doen. Grootouders spelen een belangrijke rol bij de overdracht van kennis over bloemen, planten en de natuur. Uit onderzoek blijkt dat grootouders en kleinkinderen veel tijd doorbrengen in de natuur en de tuin.

Het vroeg opbouwen en onderhouden van een netwerk voorkomt eenzaamheid op latere leeftijd. De relatie tussen de grootouders en de kleinkinderen speelt hierin een belangrijke rol. 

Grootouderdag 2018 vindt dit jaar in Nederland plaats in het eerste weekend van oktober ; zaterdag 6 en zondag 7 oktober.

In diverse steden zoals Amersfoort,  Deventer, Apeldoorn en regio Epe en regio Groningen zijn die dag activiteiten, zoals bloemenworkshops, voor grootouders en kleinkinderen. En speciale activiteiten in verzorgingshuizen.

alisa-anton-309122-unsplashkopie.jpg
regio-apeldoorn.jpg
 

Regio Apeldoorn

In samenwerking met Gelre Association International wordt voor de derde keer Grootouderdag in de regio georganiseerd in samenwerking met de zorgorganisaties Klein Geluk, WZU Veluwe en Viattence, culturele instellingen en ondernemers. Lokale musici, zangkoren, bloemisten, banketbakkers, ijsverkopers, boekverkopers en bibliotheken dragen elk met hun specialiteit bij aan de viering van Grootouderdag. 

De activiteiten worden in 2018 georganiseerd op:

  • zaterdag 29 September (Woonzorgcentrum de Boskamp, Epe)

  • zaterdag 6 oktober (de Wendhorst, Heerde)

  • zondag 7 Oktober (Avondzon, de Veenkamp en de Matenhof in Apeldoorn, de Speulbrink en de Klaarbeek in Epe)

Schermafbeelding 2018-10-05 om 13.54.11.png
 

Regio Amersfoort

Grootouderdag Amersfoort vindt plaats op zaterdag 6 oktober in dorpshuis De Neng in Hoogland. In dorpshuis De Neng zijn onder meer bloemen en muziekworkshops voor grootouders en kleinkinderen. Om de middag een Italiaans tintje te geven zijn er Italiaanse lekkernijen. En speciaal voor de kinderen; schminken, suikerspin en natuurlijk een Italiaans ijsje. De middag vindt plaats met subsidie van indebuurt033.

Dorpshuis De Neng, Engweg 7 | 14.00 - 17.00 uur

Speciaal voor de wijken Kattenbroek en Hoogland.

43161694754_4323ed35f3_b.jpg

Deventer

Op zaterdag 6 oktober is er een Feestelijke Grootouderdag in de bibliotheek Deventer met voorstellingen , workshops en veel meer!  Tijdens de Opa en Oma dag kan iedereen onder andere genieten van levensverhalen, theatervoorstellingen en workshops. Voor alle opa's en oma's een speciale bloem, workshops met bloemen, wandelen in je tekening en nog veel meer!

De Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18 | 12.00 – 17.00 uur


Basisscholen en kerken

Binnen de leerlijn Groen Doen in de Klas wordt speciale aandacht besteed aan Grootouderdag. In Groen Doen in de klas ervaren kinderen van groep 5/6 van de basisschool aan de hand van themalessen gericht op de vier seizoenen de emotie, schoonheid en beleving van bloemen en planten door er op een actieve manier mee aan de slag te gaan.

Ook binnen Christelijk Nederland krijgt Grootouderdag aandacht

Verhalenwedstrijd Deventer

Ben je tussen de 7 en 12 jaar oud maak dan samen met je opa of oma een mooi vriendenboekje en wie weet ga je samen naar Italië! De afgelopen jaren zijn de winnaars met hun Opa of Oma naar Varese geweest voor een verwenweekend. 

Je kunt een vriendenboekje halen in de bibliotheek of downloaden op de website www.bibliotheekdeventer.nl. Breng of stuur het werkstuk voor 4 oktober naar de Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18 7411 PK, Deventer.

Ook vindt op 6 oktober om 12.00 uur de prijsuitreiking plaats van de verhalenwedstrijd 2018 in de bibliotheek Deventer.

Voor informatie, interviews en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de Felini Foundation te Amersfoort, info@felinifoundation.nl.

Grootouderdag ontvangt dit jaar ondersteuning van:

Indebuurt033, Meijerroses, Frescoflowers, Chrysal, Herburgroses, PortaNova, Amigoplant, Willemsenbloemen, Plantion en Barendsen

Schermafbeelding 2018-10-04 om 23.39.14.png